Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 1/2 kg
kapusta biała 1/2 główki dużej
karkówka ok30 dag
łopatka wieprzowa ok 80
kiełbasa wiejska 70 dag
grzyby suszone 1 garść duża
cebula 2 szt
jabłko 1 szt
czosnek 1-2 ząbki
papryka mielona 2-3 łyżeczki
pieprz ok 15 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6-10 ziaren
koncentrat pomidorowy
smalec
sól
pieprz
miód

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kiszoną kapustę i kapustę słodką poszatkowaną zalewamy wodą i stawiamy do gotowania ale każdą osobno. Solimy. Do kapusty kiszonej dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Grzyby sparzamy i opłukujemy, dodajemy do kapusty kiszonej. Można je pokroić.
Mięso kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i przesmażamy mięso, dodajemy do kiszonej kapusty. Kapusta słodka gdy zmięknie dodajemy do kapusty kiszonej.
Cebulę obieramy, kroimy i lekko rumienimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy z obranym i drobno pokrojonym jabłkiem. Dodajemy też pokrojoną kiełbasę.
Wszystko mieszamy, doprawiamy koncentratem, miodem i przyprawami do smaku. Gotujemy do miękkości składników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 23.06.2017 12:05
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak