Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SAKIEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM MIELONYM I PUREE ZIEMNIACZANYM

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

ciasto francuskie 375 g
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat fix bolognese
cebula średnia
marchewka średnia
woda szklanka
ziemniaki 5 średnich
śmietana 100 ml
masło 3 łyżki + łyżka do smażenia
mięso mielone 20 dag
żółty ser starty 15 dag
pieczarki 4

Przyprawy

majeranek
sól i pieprz
tymianek
Koperek suszony Prymat
natka pietruszki garść posiekanej

Przepis i sposób przygotowania na: SAKIEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MIĘSEM MIELONYM I PUREE ZIEMNIACZANYM

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie wraz z 1/2 marchewki. Następnie łączę z masłem i śmietaną, robię puree. Dodaję pietruszkę, nieco koperku oraz doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.
Na maśle podsmażam posiekaną cebulę, połowę pokrojonej w kostkę marchewki i pieczarki w plasterkach. Przyprawiam majerankiem, solą i pieprzem.
Dodaję mięso, smażę kilka minut.
Fix rozrabiam z wodą, wlewam do mięsa, duszę około 10 minut.
Ciasto dzielę na 12 części, wykładam nim formę do muffinek, nakładam sos, puree i posypuję serem oraz suszonym koperkiem.
Zapiekam około 25 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 23.06.2017 12:06
pyszności ....:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak