Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki w occie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 3 kg
woda 2 szklanka
ocet 10 % 2 szkl
cukier 2 szkl
cynamon 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki w occie

Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Wodę ugotować z cukrem i octem, dodać cynamon , goździki i zagotować. Do ciepłej zalewy dodać śliwki i odstawić na 4 godziny. Ze śliwek odlać sok zagotować z powrotem wrzucić śliwki i zostawić do przestygnięcia. Gdy przestygną ponownie odlać sok i zagotować. Śliwki włożyć do suchych i czystych słoików, wlać gorącą zalewę, zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut. Słoiki odwrócić do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak