Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 3/4 kostki
cukier puder 1/2 szkl
żółtko jajek 4 szt
mąka pszenna 40 dag
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietana 18 proc 3 łyżki
masa makowa 1 puszka
skórka pomarańczowa kandyzowana kilka łyżek
cukier puder do posypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier puder,proszek do pieczenia wbijamy żółtka, dodajemy posiekaną margarynę i śmietanę.
Krok 1 - Rolada makowa foto
2
Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto i dzielimy na 3 części.
Krok 2 - Rolada makowa foto
3
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąty. Każdy prostokąt smarujemy masą makową i zwijamy.
Krok 3 - Rolada makowa foto
4
Rolady zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy 45 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Krok 4 - Rolada makowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 22.06.2017 16:57
Świetne ciasto ;))
cukiereczek 22.06.2017 16:54
Pyszna rolada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak