Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza stracciatella

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

białko 6 sztuk
cukier drobny 300 g
sok z cytryny 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Lista składników

śmietana 30% 400 ml
czekolada gorzka 1 tabliczka
polewa czekoladowa wg uznania
dekoracja ażurowa wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Beza stracciatella

Białka o temperaturze pokojowej ubijamy mikserem, dodając cukier, sok z cytryny oraz mąkę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, odrysowujemy 2 okręgi i wykładamy ubite białka. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, wkładamy bezę, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, a po 10 minutach do 110 i pieczemy ok. 1 godziny,studzimy bezę najlepiej w piekarniku przez całą noc.
Czekoladę ścieramy na tarce, schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z czekolada i przekładamy bezę. Dekorujemy polewą i listkami ażurowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 02.07.2017 12:16
pięknie wygląda :) sama słodycz
ben-ka 23.06.2017 11:27
My też bardzo lubimy, tylko te kalorie......
KORAL 22.06.2017 15:12
Lubię takie desery

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak