Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawki we własnym soczku

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 4 kg
cukier 1 kg
alkohol ok 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki we własnym soczku

Truskawki pozbawiamy szypułek, płuczemy, osączamy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 4-5 godzin.
Gdy truskawki prawie zakryją się sokiem nakładamy do przygotowanych słoików. Przed zakręceniem do każdego słoiczka dodajemy małą łyżeczkę spirytusu. Słoiki zakręcamy i w garnku wyłożonym ściereczką gotujemy ok 30 min.
Tak truskawki na zimę robiła moja babcia i mama.
Oczywiście alkohol można pominąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak