Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z czereśniami do góry nogami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karmel

masło 4 łyżki
cukier brązowy 3/4 szklanki
czereśnie

ciasto

mąka pszenna 1 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanka
jajko 2
masło 8 łyżek
mleko ciepłe 1/2 szklanki
ekstrakt waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czereśniami do góry nogami

Kroki postępowania

1
Czereśnie umyj i usuń pestki. Przekrój na połówki Powinno ich być ok. 2 szklanki.Piekarnik nastaw na 175 C.
Blaszkę do pieczenia postaw na kuchence na małym ogniu. Dodaj masło i rozpuść je. Następnie dodaj cukier,dokładnie wymieszaj. Blaszkę zdejmij z ognia i ułóż czereśnie skórką do góry.
Odstaw blaszkę na bok.
Krok 1 - Ciasto z czereśniami do góry nogami foto
2
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz z solą.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem,dodaj żółtka i jeszcze przez chwilę ucieraj. Następnie dodaj mleko,ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Na koniec połącz z mąką.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj co ciasta i delikatnie wymieszaj.
Krok 2 - Ciasto z czereśniami do góry nogami foto
3
Ciasto wyłóż na blaszkę. Blaszkę z ciastem przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50-55 minut.
Krok 3 - Ciasto z czereśniami do góry nogami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 22.06.2017 10:59
Bardzo fajny przepis.
w mojej kuchni 22.06.2017 10:38
dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak