Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort " Dla Mamy "

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 130 g
mąka ziemniaczana 125 g
mąka kukurydziana 50 g
jajko 4 sztuki
cukier 165 g
olej 115 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 25 g
kakao lub karob 1 łyżka
czarny sezam 25 g
kisiel owocowy bez cukru 38 g

masa jabłkowa

jabłka 1 kg
galaretka agrestowa 1 opakowanie + 1 łyżka
woda 3 łyżki
cukier 1 łyżka opcjonalnie

masa kokosowa

masło 250 g
mleko 1/2 l
wiórki kokosowe 100 g
kasza manna 4 łyżki
cukier 2 łyżki
sok z cytryny

LUSTRZANA POLEWA

śmietana 30% 100 ml
kakao 50 g
woda 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki 8 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort " Dla Mamy "

Kroki postępowania

1
Ciasto.
Wszystkie mąki mieszamy z proszkiem.
Jajka ubijamy , potem na przemian z olejem dodajemy je do mąki, mieszając.
Dzielimy na 3 części, Jedną łączymy z sezamem, drugą z karobem i kokosem, trzecią z kisielem .
Do wysmarowanej tortownicy przekładamy ciasto z sezamem, potem karobem i kisielem. Pieczemy ok. 35 minut w 170 C.
Po ostudzeniu przekroić wzdłuż.
Krok 1 - Tort " Dla Mamy " foto
2
Masa jabłkowa.
Obrane jabłka dusić z wodą na małym ogniu. Następnie dodać sypką galaretkę i ew. cukier, odstawić do wystudzenia.
Masa kokosowa.
Do zagotowanego mleka powoli wsypujemy kaszę, cukier i kokos i przez chwilę gotujemy. Przestudzoną masę stopniowo dodajemy do utartego masła.Ja dodałam trochę soku z cytryny.
Polewa.
Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy kakao, śmietankę i mieszamy delikatnie rózgą do połączenia składników. Nie ubijamy, gdyż powstają trudne do usunięcia pęcherzyki powietrza. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy do polewy i mieszamy. Na końcu całość miksujemy i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Krok 2 - Tort " Dla Mamy " foto
3
Ciasto w tortownicy przekładamy masą jabłkową, na nią masę kokosową, przykrywamy ciastem i pokrywamy resztą masy kokosowej.
Całość polewamy lustrzaną polewą.
Krok 3 - Tort " Dla Mamy " foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 22.06.2017 09:00
pięknie wygląda:)
sezamek 22.06.2017 08:33
Super tort :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak