Przepis i sposób przygotowania na: Deser czekoladowy
Przygotować masę jasną:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody.
Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać przestudzoną czekolade, a następnie mleko skondensowane. Połączyć z żelatyną. Połowę masy wylać na tortownicę. Odstawić do lodówki.
Przygotować masę ciemną:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szk wody.
Śmietanę ubić, stopniowo dodając czekoladę i żelatynę. Wylać na jasną masę. Odstawić do lodówki i po 29 min wylać resztę masy białej.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli w masłem. Udekorować dowolnie.