Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser czekoladowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

biszkopty okrągłe 120 gram
masło 80 gram
kakao 1 łyżka

Masa biała

śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
biała czekolada 100 gram
mleko skondensowane 1 puszka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Masa ciemna

śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
czekolada gorzka 100 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 łyżki

Polewa

czekolada mleczna 100 gram
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser czekoladowy

Biszkopty rozdrobnić, wymieszać z roztopionym masłem i kakao, by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na spód tortownicy.
Przygotować masę jasną:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody.
Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać przestudzoną czekolade, a następnie mleko skondensowane. Połączyć z żelatyną. Połowę masy wylać na tortownicę. Odstawić do lodówki.
Przygotować masę ciemną:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szk wody.
Śmietanę ubić, stopniowo dodając czekoladę i żelatynę. Wylać na jasną masę. Odstawić do lodówki i po 29 min wylać resztę masy białej.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli w masłem. Udekorować dowolnie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 22.06.2017 00:33
dobre do kawy
halina17 21.06.2017 22:38
Dobry deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak