Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe zawijaski z ketchupem.

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

mleko ciepłe pół szklanki
drożdże świeże 2 i pół dag
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka razowa żytnia 1 łyżka

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
mąka razowa żytnia 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
mleko ciepłe tak około pół szklanki

Sos

jogurt naturalny grecki 4 łyżki
ketchup łagodny 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat według uznania

Dodatkowo

ketchup łagodny 6 łyżek
Zioła prowansalskie suszone Prymat według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zawijaski z ketchupem.

Drożdżowe zawijaski można upiec na przekąskę czy na kolację. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam zanurzać je w sosie i tak podjadać. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i w razie potrzeby wlewając stopniowo ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie: Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy ketchupem i oprószamy ziołami prowansalskimi, przekrawamy wzdłuż na dwa prostokąty i każdy rolujemy jak roladę, a następnie kroimy w plastry.

4. Pieczenie: Plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można z nich uformować wianuszki lub po prostu poukładać jedną roladkę obok drugiej. Pozostawiamy jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut.

5. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.

6. Podanie: Zawijaski podajemy z sosem. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 23.06.2017 22:25
Dziękuję i polecam.
gusia1000 22.06.2017 10:18
Na pewno są smaczne.
Ewa Wojtaszko 22.06.2017 09:06
fajny pomysł na kolację
Babeczka35 22.06.2017 08:21
Dziękuję:)
Franciszek 22.06.2017 00:35
smaczne takie zawijaski
Janina 21.06.2017 21:56
Świetne smaki, bardzo lubię takie :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak