Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowy sernik gotowany w herbatnikach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sernik

twaróg zmielony 500 g
masło lub margaryna 100 g
cukier 1/2 szklanki
wanilia 1 laska
jajko 2 sztuki
mleko 100 ml
budyń waniliowy 1 małe opakowanie (na 1/2 l mleka)
herbatniki pełnoziarniste 100-150 g

Polewa

śmietana 12% (słodka) 100 ml
czekolada mleczna 120 g
masło 1 łyżeczka
wiórki kokosowe do posypania (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowy sernik gotowany w herbatnikach

Kroki postępowania

1
W garnku umieszczamy masło z cukrem i wydrążonymi ziarenkami wanilii, podgrzewamy aż masło się rozpuści.
Krok 1 - Waniliowy sernik gotowany w herbatnikach foto
2
Dodajemy twaróg i mieszamy do połączenia składników, zagotowujemy.
Krok 2 - Waniliowy sernik gotowany w herbatnikach foto
3
Masę serową ściągamy z ognia, po czym dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Stawiamy ponownie na ogniu i cały czas mieszając wlewamy budyń wymieszany w 100 ml mleka. Zagotowujemy.
Krok 3 - Waniliowy sernik gotowany w herbatnikach foto
4
Formę o wymiarach 11x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, po czym wylewamy na nie połowę masy serowej.

Ponownie układamy herbatniki, resztę masy serowej i herbatniki.
Krok 4 - Waniliowy sernik gotowany w herbatnikach foto
5
Składniki polewy zagotowujemy i od razu wylewamy na ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy w chłodne miejsce na 8 godzin.
Krok 5 - Waniliowy sernik gotowany w herbatnikach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 22.06.2017 09:07
jak ja lubię serniki :)
Janina 21.06.2017 21:57
Pyszny serniczek;))
IKrakowianka 21.06.2017 21:45
rewelacyjny sernik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak