Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SŁODKIE RÓŻYCZKI

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

mąka około 2,7 szklanki
masło 25 dag
żółtko jajek 4
jajko
cukier szklanka
sól szczypta

Dodatkowo

białko 1
marmolada o ulubionym smaku

Przepis i sposób przygotowania na: SŁODKIE RÓŻYCZKI

Mąkę przesiewam, dodaję masło, siekam, aby powstała kruszonka. Dodaję sól i cukier, mieszam.
Następnie dodaję żółtka oraz całe jajko, ugniatam elastyczne ciasto i odkładam na 15 minut do lodówki (w folii).
Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 mm.
Wykrawam kółka o średnicy około 5 cm (lub większe - w zależności od tego, jak duże różyczki chcecie uzyskać).
Układam obok siebie po 5 sztuk (tak, aby kółka minimalnie na siebie nachodziły). Łączenia lekko dociskam palcami, smaruję białkiem, następnie po całej długości rozkładam odrobinę marmolady (zostawiając suche brzegi).
Zwijam ciasto zaczynając od dołu w ruloniki, przekrawam na pół.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładam płatki formując różyczki.
Piekę około 15 minut w 190 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 22.06.2017 08:34
Dziękuję. :)
Stenka 21.06.2017 20:49
bardzo ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak