Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO NA DELICJACH Z BANANAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

delicje 400 g, pomarańczowe
herbatniki 200 g
banan 5
masło 400 g
cukier puder 3 łyżki
mleko 4 szklanki
budyń waniliowy 3 szt.
galaretka pomarańczowa 2 szt.

Porada

WYMIARY BLACHY: 40*24 CM.

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO NA DELICJACH Z BANANAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

Blachę wykładam folią spożywczą, układam delicje, pozostałe dziury wypełniam pokruszonymi herbatnikami.
Odlewam szklankę mleka, rozrabiam budynie. Resztę mleka zagotowuję z dodatkiem cukru, przygotowuję budyń, odstawiam do ostygnięcia.
W międzyczasie rozpuszczam galaretkę (zachowując proporcje podane na opakowaniu).
Miękkie masło ucieram wraz z cukrem pudrem, dodaję porcjami przestudzony budyń i mieszam do uzyskania gładkiej masy. Dzielę na 3 części.
Banany kroję w niezbyt grube plasterki.
Pierwszą część masy wylewam na delicje, układam plasterki banana i warstwę herbatników, powtarzam czynność. Następnie wylewam pozostały krem, układam banany i zalewam tężejącą galaretką.
Ciasto chłodzę około 12 godzin (najlepiej pozostawić w lodówce na noc).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 21.06.2017 18:01
wygląda pysznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak