Zupa krem ze szczawiu z jajkiem

Zupa krem ze szczawiu z jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szczaw

    2 pęczki,
  • ziemniaki

    2 większe,
  • sok z cytryny

    1/2 szt,
  • cebula

    1 szt,
  • bulion

    2 -3 szkl,
  • oliwa

    3 łyżki,
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku,
  • jogurt grecki

    2 -3 łyżki,

dodatkowo;

  • jajka ugotowane na twardo

  • koper świeży

    do dekoracji,
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Szczaw dokładnie umyć, oczyścić i pokroić.
W patelni rozgrzać oliwę, dodając posiekaną cebulę i podsmażyć ją do zeszklenia.
Dodać pokrojony szczaw i podsmażyć około 5 minut.
Przełożyć cebule i podsmażony szczaw do garnka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem mięsnym i gotować do miękkości.
Następnie zdjąć z ognia wystudzić i zmiksować blenderem.
Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny.

Gotowy krem rozlać do miseczek , udekorować jogurtem naturalnym albo jak kto woli śmietaną.

Podawać z ugotowanymi na twardo połówkami jajek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa Wojtaszko

21.06.2017 12:35
lubię takie zupy

gusia1000

21.06.2017 12:28
Dobra zupa.

pestka

21.06.2017 11:03
bardzo lubię taka zupę

mirosława4

21.06.2017 10:25
zapewne była smaczna

gosia56

21.06.2017 09:13
To ja się wpraszam na taką zupkę .)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat