Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku express: Śniadaniowe jajko w koszulce z łososiem, odc. 13

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku Express TVN
5.0
(34)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

jajko 2
bułka pszenna 1 duża
ser biały 100 g
Musztarda francuska Prymat
łosoś wędzony 150 g
Jabłuszka kaparowe Smak
szczypiorek 1 pęczek
olej rzepakowy 2 łyżeczki

Do smaku

sól
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku express: Śniadaniowe jajko w koszulce z łososiem, odc. 13

Bułkę przecinamy na pół i wydrążamy palcami środek. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C na górnym ruszcie przez ok. 8 minut (do zrumienienia).

Do miski przekładamy serek, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy francuskiej i mieszamy. Szczypiorek siekamy, zostawiając kilka dłuższych części do dekoracji. Podpieczone bułki smarujemy serkiem z musztardą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Dwie miseczki wykładamy folią spożywczą, smarujemy olejem i wbijamy delikatnie jajka. Następnie zbieramy końcówki folii, skręcamy i związujemy mocno sznurkiem. Sakiewki wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 minuty.

Na przygotowane bułki kładziemy plastry łososia, a na nich wyjęte z folii jajka. Doprawiamy pieprzem grubo mielonym. Dekorujemy jabłuszkami kaparowymi i odłożonym szczypiorkiem. Tuż przed podaniem przekrawamy delikatnie jajka, aby żółtko zaczęło wypływać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak