Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kalafiorowa z porem i cebulką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion drobiowy 3 l
kalafior 1 duży
por 1 duży
cebula biała 1 duża
masło 2 łyżki
śmietana 18 proc 200 g
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku

Porada

Pyszna, bardzo delikatna zupa kalafiora wzbogacona podsmażonym na masełku porem i cebulką. Można ją podać samodzielnie lub w bardziej treściwej wersji z makaronem lub ziemniakami.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kalafiorowa z porem i cebulką

1. Bulion zagotowujemy. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Pokrojony w półplasterki por razem z pokrojoną w kostkę cebulką przesmażamy przez 3-4 minuty na roztopionym maśle.

2. Do gotującego się bulionu wrzucamy różyczki kalafiora oraz podsmażony por i cebulkę z masełkiem. Gotujemy do miękkości kalafiora (około 10-15 minut).

3. Zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Śmietanę hartujemy mieszając z 2 łyżkami wazowymi gorącej zupy i ciągle mieszając wlewamy do garnka. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 14.06.2017 13:59
pyszna lekka zupa :-)
mysza75 14.06.2017 11:14
jaka dobra zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak