Doradca Smaku express: Spring rollsy z kaczą piersią, odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku Express

Doradca Smaku express: Spring rollsy z kaczą piersią, odc. 10

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papier ryżowy

    8 arkuszy
  • pierś z kaczki

    3
  • melon

    1
  • awokado

    1
  • ogórek zielony

    1
  • rukola

    2 garście
  • suszone pomidory z czosnkiem

  • sos sojowy

    200 ml
  • majonez

    6 łyżek
  • chrzan wasabi

    1 łyżka
  • pieprz cytrynowy

  • kurkuma

  • mięta

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pieczona kaczka – smażymy kaczkę na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia. Smażymy, zaczynając od strony skóry. W trakcie smażenia odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu. Następnie wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Z upieczonej piersi z kaczki ściągamy skórę i kroimy na cienkie plasterki.
Melona obieramy, kroimy na pół i za pomocą łyżki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski. Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę za pomocą noża. Przeciskamy przez kratkę, żeby uzyskać kosteczki.
Ogórka obieramy i również kroimy w paseczki.
Majonez łączymy z wasabi. Doprawiamy do smaku kurkumą i pieprzem cytrynowym.
Arkusze papieru ryżowego moczymy pojedynczo w ciepłej wodzie (po ok. 15 sekund). Miękki arkusz przenosimy na deskę i układamy na nim kolejno: pierś z kaczki, melona, ogórka, awokado i ok. 1 łyżeczkę majonezu z dodatkami. Następnie dodajemy kilka listków rukoli i jednego suszonego pomidora. Zawijamy brzegi i zwijamy spring rollsa. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe rollsy.
Podajemy z sosem sojowym i dekorujemy listkami mięty.

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

motylekgoha

09.10.2017 20:24
bardzo ciekawy i smaczny przepis

kasienka23

15.06.2017 19:13
Spring rollsy to jedna z moich ulubionych przekąsek, często robię je jako śniadanie do pracy. Nadziane kaczką w pewnością są pyszne!

gosia56

15.06.2017 14:42
na pewno pyszne

KORAL

15.06.2017 12:49
Bardzo dobre :)

mysza75

15.06.2017 09:47
ale to dobre aż chce się jeść

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat