Doradca Smaku VI: Quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, odc. 9

odc. 9 Doradca Smaku Express

Doradca Smaku VI: Quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, odc. 9

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • młody szpinak

    400 g
  • cebula

    1
  • ząbki czosnku

    2
  • suszone pomidory

    8
  • oliwki zielone

    15
  • oliwki czarne

    15
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • ser feta

    200 g
  • jajka

    6
  • śmietana 30%

    1/2 szklanka
  • ciasto filo

    6 płatów
  • masło

    130 g
  • oliwa z oliwek

  • rukola

    2 garść

Do smaku

  • sól morska

  • pieprz ziołowy

  • gałka muszkatołowa mielona

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie smażymy na oliwie rozgrzanej z 1 łyżką masła. Dodajemy szpinak mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.

W misce łączymy jajka ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do pieczenia smarujemy 1 łyżką masła. Pozostałe masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na formę kładziemy płat ciasta filo tak, aby wystawał poza nią i smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami ciasta.
Farsz z patelni układamy na cieście, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, oliwki, kapary i posypujemy pokruszonym serem feta. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wystające za rant formy ciasto zawijamy do środka i smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Rukolę skrapiamy oliwą, mieszamy i wykładamy na upieczony i wystudzony quiche.
Doradca Smaku
Rozkruszony ser feta lepiej się rozpuści w trakcie zapiekania.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jagoda5913

12.06.2017 11:10
super kolacja

gosia56

12.06.2017 10:38
na pewno super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat