Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe masło

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 3 szklanki
woda zimna

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe masło

Śmietankę przelej do słoika. Zakręć i ubijaj przez ok. 20 minut lub przelej do miski i ubijaj mikserem ,to powinno zajęć nieco krócej.
Następnie zawartość naszej miski przekładamy na sitko wyłożone ściereczką lub pieluchą tetrową. Zaciskamy aby masło oddzieliło się od maślanki. Po czym gotowe masełko płuczemy w zimnej wodzi i gotowe.
Nie tylko mamy domowej roboty masło ale i maślankę, którą możecie później bez problemu użyć w kuchni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 13.06.2017 00:34
domowe najlepsze!!!!
Franciszek 13.06.2017 00:22
pyszne masełko
Renata9 12.06.2017 21:54
Uwielbiam takie masełko
adelajda 12.06.2017 13:41
Rzadko ale też robię
Ewa Wojtaszko 12.06.2017 12:23
wszystko przez odbitą pieluszkę :D
Ewa Wojtaszko 12.06.2017 12:23
tak, 36. z tego co się orientuje to jest jeszcze 42 %
mirosława4 12.06.2017 08:35
wygląda jak domowy twaróg , takie domowe jest najlepsze :)
w mojej kuchni 12.06.2017 08:35
zabieram pomysł, czy to jest 36% śmietana?
IZABELA29 12.06.2017 08:09
Smak dziecinstwa pyszne
Konczi 12.06.2017 07:16
uwielbiam takie masełko - pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak