Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy karmel

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
woda 1/4 szklanki
masło 5 dag
śmietana 30% 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy karmel

Palnik ustawiamy na największą moc. Do garnka wsypujemy cukier, nalewamy wodę i stawiamy na palnik ( nie mieszamy, ani nie dotykamy!). W garnku umieszczamy termometr cukierniczy, gdy temperatura wyniesie 170 stopni to ściągamy garnek z palnika, jeśli przekroczymy tą temperaturę to karmel będzie miał gorzki smak. Kolor karmelu powinien mieć bursztynowy kolor.
Do karmelu dodajemy masło oraz śmietankę. Mieszamy i stawiamy na palnik, ale tym razem ustawiamy małą moc palnika. Gotujemy 1-2 min. Gotowy karmel odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 16.06.2017 18:11
Domowy zawsze najlepszy
wyattearp 13.06.2017 13:56
najlepszy ,też taki robię
jan_mag 13.06.2017 12:57
pyszności!!
Urszula Świeca 13.06.2017 09:43
Świetny, biorę przepis.))
Babeczka35 13.06.2017 06:57
Coś pysznego.
Franciszek 13.06.2017 00:24
dobry domowy przepis
gusia1000 12.06.2017 21:49
Skorzystam z przepisu.
KORAL 12.06.2017 21:10
super się leje :) Fajny
benka 12.06.2017 15:45
Domowy najlepszy, warto wypróbować.
Justi2401 12.06.2017 09:38
Uwielbiam desery z dodatkiem karmelu, a domowy zawsze smakuje najlepiej :)
mirosława4 12.06.2017 08:36
domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak