Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na czekoladowym cieście z truskawkami.
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Truskawki: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki lub na połówki, w zależności jakiej wielkości mamy truskawki.
3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser ( używam gotowy w wiadereczku ), dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno skubiemy kawałki schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a na koniec pokrojone truskawki.
5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy, ja studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny wyjmuję i wkładam na kilka godzin do lodówki.
6. Podanie: Gotowy sernik kroję i podaję. Życzę smacznego.