Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na czekoladowym cieście z truskawkami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa półtorej szklanki
cukier puder pół szklanki
masło lub margaryna 12,5 dag
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia pół małej łyżeczki
kakao ciemne 2 łyżki

Masa serowa

ser biały 1 kg
jajko 5 sztuk
masło lub margaryna 12,5 dag
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 2 sztuki

Dodatkowo

truskawki świeże około 30 dag
mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ser użyłam w wiadereczku , można użyć inny, ale należy go zmielić przynajmniej trzy razy. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na czekoladowym cieście z truskawkami.

Polecam bardzo pyszny sernik. Idealnie kruche ciasto, puszysta masa serowa i słodkie pachnące latem truskawki. To wszystko sprawia, że ciasto smakuje wspaniale. Bardzo polecam. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników.

2. Truskawki: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki lub na połówki, w zależności jakiej wielkości mamy truskawki.

3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser ( używam gotowy w wiadereczku ), dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno skubiemy kawałki schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a na koniec pokrojone truskawki.

5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy, ja studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny wyjmuję i wkładam na kilka godzin do lodówki.

6. Podanie: Gotowy sernik kroję i podaję. Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 12.06.2017 16:22
Dziękuję:)
katarzynka455 12.06.2017 14:08
serniczek baaadzooo smaczny:)
Babeczka35 12.06.2017 06:32
Dziękuję:)
Babeczka35 12.06.2017 06:31
Został:) Zapraszam:)
Ewa Wojtaszko 12.06.2017 00:38
mmmm pychotka !
IKrakowianka 11.06.2017 22:38
super sernik :)
Renataj 11.06.2017 19:50
Apetyczny serniczek:)
Janina 11.06.2017 15:26
Świetne ciasto;))
Mniam 11.06.2017 15:10
O jaki dobry serniczek!
dodi 11.06.2017 13:28
został może kawałek?
KORAL 11.06.2017 13:07
Smaczny serniczek :)
Babeczka35 11.06.2017 12:49
Dziękuję :)
bertpvd 11.06.2017 10:53
Wspaniałe ciasto
Babeczka35 11.06.2017 07:27
Dziękuję:)
Franciszek 10.06.2017 23:47
dobry do kawy
gusia1000 10.06.2017 23:38
Dobry sernik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak