Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna typ 650 2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 200 g
żółtko jajek 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Piana

białko 5 sztuk
sól szczypta
budyń waniliowy bez cukru 2 opakowania
cukier puder 3/4 szklanki

Dodatkowo

rabarbar 6 łodyg
cukier brązowy 1 łyżka

Posypka

cukier puder wg uznania

Porada

Bardzo lubię ciasta z dodatkiem rabarbaru. Tym razem postanowiłam upiec kruche z dodatkiem pianki budyniowej o smaku waniliowym. Polecam do kawki lub herbatki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć wszystkie składniki na kruche ciasto.
Krok 1 - Kruche z rabarbarem i pianką budyniową foto
2
Dobrze wyrobić na jednolitą masę, następnie schłodzić w lodówce.
Krok 2 - Kruche z rabarbarem i pianką budyniową foto
3
Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozłożyć 2/3 kruchego ciasta. Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec spód przez 10 - 15 minut.
Krok 3 - Kruche z rabarbarem i pianką budyniową foto
4
Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier puder i dalej ubijać na sztywno.
Krok 4 - Kruche z rabarbarem i pianką budyniową foto
5
Na końcu wsypać budynie waniliowe i ubić dokładnie.
Krok 5 - Kruche z rabarbarem i pianką budyniową foto
6
Wystawić podpieczony spód ciasta z piekarnika.
Krok 6 - Kruche z rabarbarem i pianką budyniową foto
7
Rabarbar pokroić na mniejsze części i zasypać cukrem.
Krok 7 - Kruche z rabarbarem i pianką budyniową foto
8
Pianę wyłożyć na podpieczony spód.
Krok 8 - Kruche z rabarbarem i pianką budyniową foto
9
Na pianę wyłożyć rabarbar.
Krok 9 - Kruche z rabarbarem i pianką budyniową foto
10
Na rabarbar poskubać resztę ciasta kruchego.
Krok 10 - Kruche z rabarbarem i pianką budyniową foto
11
Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ciasto przez 45 minut.
Krok 11 - Kruche z rabarbarem i pianką budyniową foto
12
Wystudzić ciasto.
Krok 12 - Kruche z rabarbarem i pianką budyniową foto
13
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego !
Krok 13 - Kruche z rabarbarem i pianką budyniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 11.06.2017 18:33
dobre ciasto
Franciszek 09.06.2017 00:33
pyszne do kawy
KORAL 08.06.2017 22:47
fajne takie ciasto z rabarbarem :)
ada.la 08.06.2017 22:40
uwielbiam takie proste ciasta
bietka 08.06.2017 22:31
takie ciasto bardzo lubię, często robię go z jabłkami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak