Jarzynowa z białą kapustą

Jarzynowa z białą kapustą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • woda zimna

    2,5 litra,
  • porcja rosołowa

    1 szt,
  • udka kurczaka

    1 szt,
  • marchewka

    2 -3 szt,
  • pietruszka

    1 szt,
  • seler

    kawałek
  • por

    kawałek
  • ziemniaki

    4 -5 szt,
  • kapusta biała

    1/2 szt,
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • cukier

    do smaku,
  • przyprawa un. Kucharek

    do smaku,
  • groszek konserwowy

    1/2 puszki,
  • fasolka szparagowa

    ok.200 g,

zasmażka

  • masło klarowane

    3 -4 łyżki
  • mąka

    3 łyżki,

dodatkowo;

  • koper świeży

    1/2 pęczka,
  • śmietana

    w razie potrzeby
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso rosołowe oczyścić, opłukać,włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do zagotowania.

Gdy zacznie się gotować zebrać szumowiny wytworzone podczas gotowania,doprawić solą.

Dodać obrane, pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i kawałek selera.

Gotować około 15 minut.

Kalafior opłukać podzielić na różyczki.

Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w kostkę.

Kapustę białą obrać z brzydkich liści poszatkować.

Fasolkę szparagową obrać pokroić na mniejsze kawałki.

Por opłukać pokroić w prążki.

Do wywaru dodać pokrojone opłukane ziemniaki oraz fasolkę i por.

Gdy warzywa będą już na pół miękkie dodać kalafiora.

Krótko przed końcem gotowania dodać poszatkowaną kapustę oraz odsączony groszek konserwowy.

Doprawić do smaku solą ,pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.

Masło klarowne rozpuścić na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażyć.

Do gotującej zupy dodać zasmażkę ciągle mieszając, aby nie porobiły się grudki.

Zagotować.

Koperek opłukać, posiekać dodać do gotowej już zupy.

W razie potrzeby doprawić do smaku według własnego uznania.

Zupę można zabielić słodką śmietaną, u mnie bez śmietany.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

benka

09.06.2017 07:57
Smaczna zupka.

Bożena Matuszczyk

08.06.2017 22:02
Dziękuję;)

gosia56

08.06.2017 11:52
pyszna zupka

gusia1000

07.06.2017 11:30
Dobra zupa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat