Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną

Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

8 sztuk

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    1/4 szklanki
  • kisiel truskawkowy

    1 opakowanie (40g)
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    1/2 szklanki
  • olej

    1/4 szklanki

Dodatkowo

  • bakalie

    50 gram

Bita śmietana

  • śmietana kremówka

    200 ml
  • cukier puder

    1-2 łyżeczki
  • barwnik spożywczy do ciast

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną
Większe bakalie należy pokroić.
Krok 2 - Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel, w drugiej - jajko, olej oraz mleko.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać bakalie.
Krok 3 - Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Krok 4 - Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Krok 5 - Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną
Przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie podzielić na dwie części.
Do jednej z nich wmieszać odpowiednią ilość różowego barwnika.
Całość naprzemiennie przełożyć do worka cukierniczego.
Krok 6 - Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną
Muffiny udekorować bitą śmietaną oraz innymi ozdobami.
Diana Rusiłowicz
Muffinki są nie tylko pyszne, ale również uroczo się prezentują. Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki. Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Diana Rusiłowicz

08.06.2017 19:39
Dziękuję....

Ewa Wojtaszko

08.06.2017 09:09
genialne !

Babeczka35

08.06.2017 05:48
Ładnie wyglądają.

ilka01

07.06.2017 22:04
pyszności :)

cukiereczek

07.06.2017 18:12
Super ,Mniam Mniam

Diana Rusiłowicz

07.06.2017 16:28
Dziękuję....

Janina

07.06.2017 16:09
Pyszności;))

Wiktoria29

07.06.2017 15:56
ciekawy pomysł

Ada-Gaba

07.06.2017 13:27
świetny pomysł na muffinki

gusia1000

07.06.2017 11:21
Śliczne i smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat