Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

8 sztuk

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1/4 szklanki
kisiel truskawkowy 1 opakowanie (40g)
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
mleko 1/2 szklanki
olej 1/4 szklanki

Dodatkowo

bakalie 50 gram

Bita śmietana

śmietana kremówka 200 ml
cukier puder 1-2 łyżeczki
barwnik spożywczy do ciast

Porada

Muffinki są nie tylko pyszne, ale również uroczo się prezentują. Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki. Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru.

Przepis i sposób przygotowania na: Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Większe bakalie należy pokroić.
Krok 1 - Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną foto
2
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel, w drugiej - jajko, olej oraz mleko.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać bakalie.
Krok 2 - Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną foto
3
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Krok 3 - Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną foto
4
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Krok 4 - Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną foto
5
Przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie podzielić na dwie części.
Do jednej z nich wmieszać odpowiednią ilość różowego barwnika.
Całość naprzemiennie przełożyć do worka cukierniczego.
Krok 5 - Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną foto
6
Muffiny udekorować bitą śmietaną oraz innymi ozdobami.
Krok 6 - Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paulinka1402 02.04.2021 10:40
Jakiej firmy jest to kisiel? Ja użyłam truskawkowego tak jak w przepisie, ale nie ma tak pięknego koloru jak tutaj :(
Doradca Smaku 06.04.2021 18:19
Witaj, następnym razem dodaj do ciasta barwnik spożywczy. Już mała ilość wpłynie korzystnie na kolor muffinek :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Diana Rusiłowicz 08.06.2017 19:39
Dziękuję....
Ewa Wojtaszko 08.06.2017 09:09
genialne !
Babeczka35 08.06.2017 05:48
Ładnie wyglądają.
ilka01 07.06.2017 22:04
pyszności :)
cukiereczek 07.06.2017 18:12
Super ,Mniam Mniam
Diana Rusiłowicz 07.06.2017 16:28
Dziękuję....
Janina 07.06.2017 16:09
Pyszności;))
Wiktoria29 07.06.2017 15:56
ciekawy pomysł
Ada-Gaba 07.06.2017 13:27
świetny pomysł na muffinki
gusia1000 07.06.2017 11:21
Śliczne i smaczne.
Bernadeta1 07.06.2017 10:42
pysznie się prezentują
mirosława4 07.06.2017 10:30
wyśmienite !
dodi 07.06.2017 10:14
mniam, mniam
Justi2401 07.06.2017 09:53
Świetne muffinki które na pewno spodobałyby się dzieciaczkom :)
bietka 07.06.2017 09:11
pięknie się prezentują : )
Ola1984 07.06.2017 09:07
Pysznie wyglądają :)
Krystyna32 07.06.2017 07:54
bardzo apetyczne
Diana Rusiłowicz 07.06.2017 07:38
Dziękuję....
Wiesława1 07.06.2017 07:10
Małe pyszności
Bożena Matuszczyk 06.06.2017 23:12
Bardzo fajne i smaczne muffiny.;)
Renata9 06.06.2017 21:40
Bardzo kolorowe i smaczne muffinki
ada.la 06.06.2017 21:20
fajne muffinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak