Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŻEBERKA Z CZOSNKIEM, OSTRĄ PAPRYCZKĄ I KOLENDRĄ

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Podstawowe

żeberka 1,5 kg - pocięte

Marynata

sos sojowy 3 łyżki
olej 3 łyżki
ząbek czosnku 2 większe
kolendra garść posiekanej + kilka gałązek do pieczenia
papryczka chili 2 + 2 do pieczenia użyłam marynowanych ze słoika
sól około 1,5 łyżeczki
tymianek szczypta
pietruszka suszona - 2 łyżeczki
pieprz szczypta pomarańczowego można zastąpić zwykłym

Przepis i sposób przygotowania na: ŻEBERKA Z CZOSNKIEM, OSTRĄ PAPRYCZKĄ I KOLENDRĄ

Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym.
Przygotowuję marynatę: olej łączę z sosem sojowym, posiekaną kolendrą, 2 papryczkami chili i czosnkiem. Dodaję przyprawy mieszam.
Żeberka dokładnie nacieram marynatą, wkładam do naczynia żaroodpornego. Obkładam dwoma pozostałymi papryczkami i kilkoma gałązkami kolendry. Zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce.
Mięso piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem około 1,5 godziny (trzeba kontrolować jego wygląd) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu, wyłączam piekarnik i zostawiam w nim mięso na 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 06.06.2017 12:33
moje smaki,mniam :-)
Barbara13 06.06.2017 08:01
Smakowite mięsko
Franciszek 06.06.2017 00:07
pyszne na obiad
wwwiolka 05.06.2017 22:01
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak