Przepis i sposób przygotowania na: Donaty mini w polewie
Następnie dodawać stopniowo pozostałe mleko i mieszać, tak żeby uzyskać gładkie, lekko lepkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnice oprószoną mąką i wyrabiać rękoma, by powstało sprężyste ciasto.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, by podwoiło swoja objętość.
Gdy ciasto podrośnie przełożyć znów na oprószona mąką stolnicę, wyrabiać przez parę minut , aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Podzielić ciasto na ok 40 części, z każdej uformować kulkę, następnie ją spłaszczyć i w środku każdego krążka palcem robimy dziurkę.
Donaty ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzać do 180 st C. Ostrożnie wkładamy donaty do rondla i smażymy z obu stron, wyjmujemy, układamy na ręczniku papierowym.
POLEWA: Cukier puder mieszamy z wodą, ucierając parę minut, by powstała gładka masa. Przestudzone donaty smarujemy polewą i posypujemy posypką..