Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa marchewkowa z groszkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3 szt średniej wielkości
marchew młoda 5 szt
por (biała część) 1 szt
ryż 100 g
liście limonki kaffir 1 szt
masło 2 łyżki
estragon 1 łyżeczka
groszek konserwowy 1 mała puszka
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa marchewkowa z groszkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy na piórka.
Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy wodą (1,5 l), wsypujemy ½ łyżeczki soli, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Następnie wsypujemy ryż, dodajemy estragon oraz groszek wraz z zalewą. Dzięki temu, będziemy mieli dodatkowy, fajny akcent smakowy w zupie.
Całość gotujemy do miękkości ryżu.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 05.06.2017 12:15
na pewno pyszna
jagoda5913 04.06.2017 23:49
fajna zypka
RenataZ-et 04.06.2017 22:54
smaczne połączenie
gosia1988 04.06.2017 17:57
pyszności :)
Grazyna0211 04.06.2017 14:43
pomysłowa zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak