Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kardamonowy kurczak z kaszą gryczaną i rabarbarem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

KURCZAK + MARYNATA

pierś z kurczaka
olej rzepakowy 2 łyżki
syrop klonowy 2 łyżki
sos sojowy słodki 2 łyżki
kardamon ziarna 1,5 łyżeczki
sól i pieprz

KASZA Z RABARBAREM

kasza gryczana 100 g
rabarbar 1,5 laski
syrop klonowy 2 łyżki
cynamon 1 płaska łyżeczka
Szafran nitki Prymat 1 szczypta
olej 1 łyżka
masło 1 płaska łyżeczka
sól do smaku

JOGURTOWY SOS CZOSNKOWY

jogurt grecki 0,5 szklanki
czosnek 1 ząbek
koperek 1 łyżeczka
cukier puder
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kardamonowy kurczak z kaszą gryczaną i rabarbarem

Dzisiaj postanowiłam pobawić się smakami. Poniosła mnie kulinarna fantazja i przyznam, że to połączenie cudownie rozpieściło nasze kubki smakowe. Soczyste kawałki kurczaka pieczone w rękawie, wcześniej marynowane w słodkiej marynacie z syropem klonowym i aromatycznym kardamonem, podałam na kaszy gryczanej z szafranem oraz cynamonowym rabarbarem. Smaku całości dodaje lekki sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego. Gorąco polecam to danie! Smak tradycyjnej polskiej kaszy, rabarbaru i kurczaka w połączeniu z orientalnymi przyprawami to wspaniała gra smaków i aromatów. Warto zafundować sobie taką przyjemność :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. W miseczce łączymy syrop klonowy, olej i sos sojowy, dodajemy odrobinę soli, pieprz i rozbite w moździerzu nasiona kardamonu. Marynatą nacieramy podzieloną na kawałki pierś z kurczaka i odstawiamy ją do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie kawałki kurczaka wkładamy do rękawa, zalewamy pozostałą marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

KROK 2. Do jogurtu greckiego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem pudrem (może być z ksylitolu).

KROK 3. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szafranu. Rabarbar obieramy z włókiem, kroimy na małe (około 1 cm) kawałki, przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy cynamon oraz syrop klonowy i dusimy przez chwilę, aż rabarbar puści sok i delikatnie zmięknie.

KROK 4. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżeczkę masła oraz cynamonowy rabarbar i dokładnie mieszamy. Na kleksie z jogurtowego sosu czosnkowego wykładamy kaszę gryczaną z rabarbarem, a na nią układamy kawałki upieczonego kurczaka. Całość podałam z lekką sałatką z rukoli i rzodkiewki, otuloną sosem winegret.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 02.06.2017 18:41
Świetna zabawa smakami.
Wiesława1 02.06.2017 17:47
Świetna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak