Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone bataty z soczewicą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

batat 3 sztuki
oliwa 6 łyżek
czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
soczewica czerwona 1,5 szklanki
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
olej do smażenia
kolendra mielona 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone bataty z soczewicą

Bataty obrać i przekroić wzdłuż na pół. Następnie polać z obu stron oliwą z oliwek i posypać przyprawami. Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę a następnie natrzeć nim bataty. 

Na wysmarowanej olejem blaszce ułożyć ziemniaki i włożyć do piekarnika.  Piec w 200 stopniach aż będą  miękkie i lekko przypieczone.

W tym czasie przygotować soczewicę. W garnku rozgrzać olej, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Soczewicę wypłukać trzykrotnie, a następnie dodać ją do cebuli. Podlać wodą tak, aby soczewica była przykryta. Przyprawić do smaku, w razie potrzeby dolać wodę. Soczewicę nałożyć na upieczone ziemniaki. Posypać świeżym szczypiorkiem. Podawać z wyrazistą surówką.

Polecam do tego dania salsę z pomidorów, kolendry i chili. Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 15.06.2017 12:13
ciekawy pomysł
ada.la 01.06.2017 21:11
fajny pomysł
gosia56 01.06.2017 08:28
jeszcze nigdy nie jadłam batatów czas to zmienić;)
Mniam 31.05.2017 15:53
Takie dania to ja lubię :) Pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak