Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik leśny mech

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

szpinak mrożony 35 dag
cukier 20 dag
jajko 4 szt
olej 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
mąka krupczatka 1 szkl
proszek do pieczenia 3,5 łyżeczki

KREM

śmietana 36% 500 ml
śmietan fix 3 op
cukier puder 3 lyzki

DODATKOWO

granat

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik leśny mech

Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, zmiksować na wysokich obrotach na puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem.
Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy.
Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180 st C, (najlepiej sprawdzić patyczkiem).
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wierzch ciasta ścinamy i drobno kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietan - fix i cukier puder.
Śmietaną przekładamy pierwszą cześć ciasta, przykrywamy drugą częścią ciasta, ponownie nakładamy śmietanę i smarujemy także boki ciasta.
Na wierzchu posypujemy pokruszonym ciastem oraz nasionami granatu. Schładzamy ok 2 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia13 30.05.2017 16:22
ja takze go lubie... pozdrawiam ;-)
Madzai 30.05.2017 11:38
pyszności :)
Róża1 30.05.2017 09:40
Uwielbiam :-)
mirosława4 30.05.2017 09:02
bardzo smaczny
w mojej kuchni 30.05.2017 00:46
taki deser zawsze się zje ze smakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak