Chlebek na miodzie z ziarnami

Chlebek na miodzie z ziarnami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    1 kg
  • słonecznik łuskany

    100 g
  • płatki owsiane

    4 łyżki
  • nasiona chia

    2 łyżki
  • sezam

    biały 2 łyżki
  • miód prawdziwy

    spadziowy 1 łyżka
  • sól morska

    jodowana 1 łyżka
  • drożdże świeże

    42 g
  • woda letnia

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chlebek na miodzie z ziarnami
Do miski wsypać mąkę krupczatkę.
Krok 2 - Chlebek na miodzie z ziarnami
Dosypać słonecznik łuskany, płatki owsiane, nasiona chia oraz biały sezam, wymieszać.
Krok 3 - Chlebek na miodzie z ziarnami
Wlać miód płynny spadziowy i ponownie wymieszać.
Krok 4 - Chlebek na miodzie z ziarnami
Wsypać sól morską jodowaną, wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 5 - Chlebek na miodzie z ziarnami
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
Krok 6 - Chlebek na miodzie z ziarnami
Wlać do miski letnią wodę.
Krok 7 - Chlebek na miodzie z ziarnami
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 8 - Chlebek na miodzie z ziarnami
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i ponownie pozostawić na około 20 minut.
Krok 9 - Chlebek na miodzie z ziarnami
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piec chlebki przez 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez 30 minut.
Krok 10 - Chlebek na miodzie z ziarnami
Wystudzić na kratce.
Krok 11 - Chlebek na miodzie z ziarnami
Smacznego !
Renata9
To bardzo smaczny chlebek, tym razem z dodatkiem prawdziwego miodu spadziowego oraz ziaren. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on w całości przeznaczony do poczęstowania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

29.05.2017 09:54
bardzo ciekawy przepis na chlebek :)

Krystyna32

29.05.2017 07:36
smaczny chleb

Krzysztof15

29.05.2017 06:39
pyszny chlebek

Franciszek

29.05.2017 00:18
Dobry domowy

Renataj

28.05.2017 23:37
Z pewnością pyszny:)

Bernadeta1

28.05.2017 20:05
pychotka taki chlebek

Habibi

28.05.2017 17:29
Bardzo często dodaję miodu do domowego pieczywa. Zwłaszcza żytni na zakwasie lubię z miodem.

dodi

28.05.2017 12:21
pyszny chlebek

Janina

28.05.2017 10:59
Pyszny swojski chlebek;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat