Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek na miodzie z ziarnami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1 kg
słonecznik łuskany 100 g
płatki owsiane 4 łyżki
nasiona chia 2 łyżki
sezam biały 2 łyżki
miód prawdziwy spadziowy 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat jodowana 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
woda letnia 1 litr

Porada

To bardzo smaczny chlebek, tym razem z dodatkiem prawdziwego miodu spadziowego oraz ziaren. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on w całości przeznaczony do poczęstowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek na miodzie z ziarnami

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę krupczatkę.
Krok 1 - Chlebek na miodzie z ziarnami foto
2
Dosypać słonecznik łuskany, płatki owsiane, nasiona chia oraz biały sezam, wymieszać.
Krok 2 - Chlebek na miodzie z ziarnami foto
3
Wlać miód płynny spadziowy i ponownie wymieszać.
Krok 3 - Chlebek na miodzie z ziarnami foto
4
Wsypać sól morską jodowaną, wymieszać łyżką drewnianą.
Krok 4 - Chlebek na miodzie z ziarnami foto
5
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
Krok 5 - Chlebek na miodzie z ziarnami foto
6
Wlać do miski letnią wodę.
Krok 6 - Chlebek na miodzie z ziarnami foto
7
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 7 - Chlebek na miodzie z ziarnami foto
8
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i ponownie pozostawić na około 20 minut.
Krok 8 - Chlebek na miodzie z ziarnami foto
9
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piec chlebki przez 20 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez 30 minut.
Krok 9 - Chlebek na miodzie z ziarnami foto
10
Wystudzić na kratce.
Krok 10 - Chlebek na miodzie z ziarnami foto
11
Smacznego !
Krok 11 - Chlebek na miodzie z ziarnami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 29.05.2017 09:54
bardzo ciekawy przepis na chlebek :)
Krystyna32 29.05.2017 07:36
smaczny chleb
Krzysztof15 29.05.2017 06:39
pyszny chlebek
Franciszek 29.05.2017 00:18
Dobry domowy
Renataj 28.05.2017 23:37
Z pewnością pyszny:)
Bernadeta1 28.05.2017 20:05
pychotka taki chlebek
Habibi 28.05.2017 17:29
Bardzo często dodaję miodu do domowego pieczywa. Zwłaszcza żytni na zakwasie lubię z miodem.
dodi 28.05.2017 12:21
pyszny chlebek
Janina 28.05.2017 10:59
Pyszny swojski chlebek;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak