Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek jagnięcy, szparagi, soczewica i botwinka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karkówka jagnięca 180 g
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka
borowiki suszone 2
Owoc jałowca cały Prymat 3 ziarna
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczki
szparagi białe 50 g
soczewica zielona 20 g
buraczek młody 3 sztuki
sok z buraków 200 ml
ocet balsamiczny 1 łyżka
cukier 1 łyżka
ząbek czosnku 1
masło zimne 10 g
zupa botwinkowa 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek jagnięcy, szparagi, soczewica i botwinka

Czosnek niedźwiedzi, suszone grzyby, jałowiec, sól, pieprz i olej rozcieramy w moździerzu lub blendujemy. Marynatą nacieramy jagnięcinę i pozostawiamy na kilka godzin do przemacerowania.
Szparagi obieramy i smażymy na maśle z solą i pieprzem.
Buraczki gotujemy w soku z buraka z cukrem, octem i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
Karczek obsmażamy z każdej strony i wkładamy do rozgrzanego na 160 stopni piekarnika, pieczemy około 12 minut.
Zupę botwinkową radukujemy i zagęszczamy na koniec zimnym masłem.

Smacznego :)! Bon Appetit :)!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 29.05.2017 11:47
Jakie smaczne danie :)
Róża1 29.05.2017 11:18
iście królewski obiad !!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak