Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie)

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos

pomidory krojone z puszki 2 opakowania
papryka czerwona 1 szt
czosnek 6 ząbków
oliwa 4 łyżki
bazylia świeża 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

pulpety

soczewica czerwona 2 szklanki
czosnek 1 ząbek
płatki owsiane 3 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku

dodatkowo

makaron spaghetti 1 opakowanie
płatki drożdżowe do posypania
bazylia świeża kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie)

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 min, aż papryka będzie miękka i lekko przypieczona. Następnie paprykę odstawiamy do ostygnięcia i ściągamy z niej skórkę. Pomidory z puszki otwieramy i przelewamy do garnka, dodajemy upieczoną paprykę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki sosu. Sos miksujemy blenderem aż będzie jednolity.
Soczewicę płuczemy trzykrotnie w wodzie, następnie zalewamy wodą, tak aby była przykryta, (u mnie dwie szklanki) i nastawiamy na palnik. Gotujemy aż będzie miękka, co jakiś czas soczewicę należy pomieszać, aby nie przywarła do spodu garnka.
Do ugotowanej soczewicy dodajemy płatki owsiane, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Z masy formujemy okrągłe pulpety, które układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 min, aż lekko się zrumienią. Podczas pieczenia pulpety można przewracać, aby były równomiernie upieczone.
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie na al dente, następnie odcedzamy. Sos podgrzewamy. Na talerzu układamy makaron, następnie polewamy sosem, układamy pulpety i posypujemy posiekaną bazylią oraz płatkami drożdżowymi. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 30.05.2017 19:27
Ciekawie wygląda.
IKrakowianka 29.05.2017 21:21
bardzo apetyczne danie
Renataj 29.05.2017 21:06
Warto wypróbować:)
Stenka 29.05.2017 19:57
ciekawy przepis
Mniam 29.05.2017 11:46
Lubię takie pomysłowe dania :)
Róża1 29.05.2017 11:22
Superowy pomysł !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jan_mag 29.05.2017 10:50
Super pomysł :)
mirosława4 29.05.2017 10:47
apetyczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak