Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami kukurydzianymi

Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami kukurydzianymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • polędwica wieprzowa

    2 szt
  • żurawina suszona

    cała 100 g
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • oliwa z oliwek

  • rozmaryn

  • olej rzepakowy do smażenia

DUSZONA CZERWONA KAPUSTA

  • kapusta czerwona

    1/2 szt
  • masło

    25 g
  • cebula

    mała 1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • woda

    1 szkl
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • wino czerwone

    półsłodkie 100 ml
  • sól

  • pieprz czarny mielony

KOPYTKA KUKURYDZIANE

  • kasza kukurydziana

    1 szkl
  • woda

    3 szkl
  • jajko

    1 szt
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • sól

  • masło do smażenia

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami kukurydzianymi
Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 min. Kiedy żurawina napęcznieje odlać wodę. Polędwiczki oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem zrobić w środku nacięcie. Napełnić żurawiną. Mięso natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. Polędwiczki odstawić na parę godzin w chłodne miejsce.
Krok 2 - Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami kukurydzianymi
W garnku rozpuścić masło, wrzucić roztarty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula stanie się szklista. Dodać drobno posiekaną, czerwoną kapustę i podsmażyć. Zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Wlać wino, sok z cytryny i doprawić solą, cukrem, i pieprzem. Trzymać na ogniu, aż wszystko zmięknie i płyn odparuje.
Krok 3 - Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami kukurydzianymi
Kopytka kukurydziane. Osoloną wodę zagotować i stale mieszając wsypać kaszkę kukurydzianą. Gotować według wskazówek na opakowaniu, aż uzyskamy gęstą masę. Odstawić do przestudzenia. Do jeszcze ciepłej kaszy dodać mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami kukurydzianymi
Przełożyć na stolnicę i z masy uformować wałeczek, lekko podsypując mąką ziemniaczaną. Lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie w romby. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić kopytka. Gotować minutę od momentu, kiedy wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z rozpuszczonym masłem. Przed podaniem podsmażyć.
Krok 5 - Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami kukurydzianymi
Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zamarynowane polędwiczki na rumiano. Obsmażyć z każdej strony, ale tylko chwilę. Każdą polędwiczkę przełożyć oddzielnie na folię aluminiową i zawinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. Jeżeli polędwiczki są bardzo małe, to czas pieczenia skrócić do 20 min. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min i pokroić w plastry.

Krok 6 - Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami kukurydzianymi
Wyłożyć na talerz gorącą kapustę, polędwiczki i podsmażone na maśle kopytka. Udekorować natką pietruszki i podawać. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

18.01.2018 21:17
pyszny obiad

Klausia

28.06.2017 23:43
Dobre danie

Ewelina1991

06.06.2017 20:31
apetyczne danie

Krystyna32

29.05.2017 07:37
smaczne danie

mirosława4

28.05.2017 14:49
pożywne danie

Wacław

28.05.2017 14:05
pyszny obiad,mniam :-)

adelajda

27.05.2017 21:54
dobry obiad

halina17

27.05.2017 21:50
Smaczne danie.

Janina

27.05.2017 21:47
Pyszności;))

cukiereczek

27.05.2017 21:06
no imamy smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat