Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banoffee

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Herbatniki, banany, kajmak i bita śmietanka posypane czekoladą- tak właśnie wygląda ciasto Banoffee w przekroju! Ten deser zachwyca prostotą wykonania i słodkim smakiem! Jeśli szukasz czegoś do zrobienia na szybko, by oczarować gości-koniecznie sprawdź ten przepis!

Składniki:

herbatniki 150 g
masło 75 g
banan 3
śmietana 30% 200 ml
cynamon 1 laska
kajmak 1 puszka
czekolada gorzka 3 kostki

Porada

Śmietanka musi być mocno schłodzona, wtedy najlepiej się ubija.

Przepis i sposób przygotowania na: Banoffee

1. Herbatniki przełożyć do blendera i zmielić na gładką masę.

2. Następnie w garnku roztopić masło i dodać do herbatników.

3. Wymieszać wszystko razem do momentu, aż masło połączy się z herbatnikami.

4. Całość przełożyć do foremki na tartę i dobrze ubić ręką.

5. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na 20 minut.

6. Ubić słodką śmietankę na sztywno.

7. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

8. Gdy spód będzie sztywny ułożyć na nim banany, masę kajmakową i bitą śmietanę.

9. Całość posypać startą czekoladą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 27.05.2017 14:47
świetna propozycja
gosia56 27.05.2017 13:28
super pomysł
Wacław 27.05.2017 11:08
przepyszne ciasto :-)
Patrycja33 27.05.2017 00:41
szybki przepis na pyszne ciasto :) muszę zrobić :)
bertpvd 26.05.2017 23:48
Smaczny przepis
jagoda5913 26.05.2017 23:41
Pyszne cuasto
Janina 26.05.2017 22:43
Smaczny deser;))
Róża1 26.05.2017 21:59
bardzo fajny przepis !!!
anka1988 26.05.2017 16:35
fajny deser, bardzo smacznie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak