Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z kremem budyniowym

5.0
(49)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jabłka słodkie 1 1/2 kg
masło 50 g
cukier waniliowy 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1/3 łyżeczki
goździki mielone 1/4 łyżeczki
skórka z cytryny 1 łyżeczka

CIASTO KRUCHE

mąka pszenna 3 szkl
mąka krupczatka 1 szkl
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
cukier drobny 1/2 szkl
masło 250 g
żółtko jajek 3 szt
jajko 2 szt
śmietana 18-procentowa 2 łyżki
kakao 2 łyżki

KREM BUDYNIOWY

galaretka cytrynowa 1 op
woda 1/2 szkl
mleko 1 1/2 szkl
cukier 2 łyżki
budyń śmietankowy 1 op
śmietana kremowa 30% 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kremem budyniowym

Kroki postępowania

1
Ciasto kruche. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie dodać jajka, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną z połówek rozdzielić na dwie formy o wymiarach 21 x 25 cm. Formy najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał po brzegach. Wstawić do lodówki.
Krok 1 - Szarlotka z kremem budyniowym foto
2
Do drugiej części ciasta wsypać kakao i wgnieść, aż będzie miało jednolity kolor. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania jabłek.
Krok 2 - Szarlotka z kremem budyniowym foto
3
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W garnku o szerokim dnie rozpuścić masło i wrzucić skrojone jabłka. Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i przyprawy. Jeżeli jabłka nie są wystarczająco słodkie można dosypać cukru białego. Prażyć, aż jabłka zmiękną, a sok odparuje. Odstawić do wystudzenia.
Krok 3 - Szarlotka z kremem budyniowym foto
4
Wyłożyć połowę jabłek na jedno z jasnych ciast, wyrównać i zetrzeć na tarce jarzynowej połowę ciemnego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C z funkcją góra - dół i piec przez około 40 min. Po upieczeniu wstawić do piekarnika drugą szarlotkę. Wystudzić i wyjąć z formy usuwając papier do pieczenia.
Krok 4 - Szarlotka z kremem budyniowym foto
5
Krem budyniowy. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Jeżeli żelatyna w galaretce nie zdąży się rozpuścić, można ją delikatnie podgrzać.
Wlać mleko do garnka, odlewając niewielką część, w której rozprowadzamy proszek budyniowy. Mleko osłodzić cukrem i ugotować budyń. Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną galaretkę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu.
Krok 5 - Szarlotka z kremem budyniowym foto
6
Gęsty krem wyłożyć na pierwszą szarlotkę i ostrożnie nasunąć drugie ciasto. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki do stężenia. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy skruszeje. Smacznego :)
Krok 6 - Szarlotka z kremem budyniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 06.06.2017 20:33
wspaniała szarlotka!!
katarzynka455 29.05.2017 21:48
ależ wygląda apetycznie:)
ania2610 29.05.2017 13:33
super przepis :)
Ola1984 29.05.2017 12:55
Wygląda bajecznie :)
marzut 28.05.2017 17:33
Super ciasto
KORAL 27.05.2017 18:57
Pyszności podałaś :)
Franciszek 26.05.2017 23:56
Dobre do kawy
adelajda 26.05.2017 22:52
super ciacho
Róża1 26.05.2017 22:05
ależ ciacho !!!!!!!!
RenataZ-et 26.05.2017 21:43
wygląda mega apetycznie :)
agnieszka214 26.05.2017 21:24
Muszę wypróbować to ciasto
Ada-Gaba 26.05.2017 21:12
bardzo pyszne ciasto
Wiesława1 26.05.2017 20:14
Wygląda smakowicie
Stenka 26.05.2017 19:56
smaczne ciasto
Aleksandra/Olcia 26.05.2017 19:21
mnaim mniam
Stenka 26.05.2017 18:51
apetycznie wygląda
w mojej kuchni 26.05.2017 17:26
same pyszności
cukiereczek 26.05.2017 15:09
na pewno bym zjadła
mysza75 26.05.2017 14:46
jakie pyszne ciasto
Justi2401 26.05.2017 13:20
Chętnie bym porwała kawałek do kawki :)
olkaaa 26.05.2017 13:17
chętnie spróbuję
IZABELA29 26.05.2017 11:06
bardzo apetycznie wygląda
Konczi 26.05.2017 10:39
Fantastyczny wypiek - mniam!
gosia56 26.05.2017 10:30
na pewno pyszna
pestka 26.05.2017 09:29
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak