Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaron z zielonymi warzywami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

makaron grube wstążki 2 porcje
brokuł 1/2 sztuki
groszek zielony 1 garść
cukinia 1/2 sztuki
oliwa 3 łyżki

pesto

sałata 1 garść
szpinak świeży 1 garść
czosnek 1 ząbek
oliwa 3 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: makaron z zielonymi warzywami

Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy go w lekko osolonej wodzie z mrożonym groszkiem Hortex przez 4-5 minut. Po tym czasie warzywa odcedzamy (zostawiamy 1/3 szklanki wody,w której gotowały się warzywa będzie potrzebna do pesto) i przelewamy je bardzo zimną wodą.

Cukinię myjemy i temperujemy temperówką do warzyw robiąc cukiniowy "makaron". Cukinię smażymy przez chwilę na rozgrzanej 1 łyżce oliwy.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

zielone pesto:
Sałatę oraz szpinak myjemy, a następnie wkładamy do blendera. Dodajemy obrany ząbek czosnku oraz oliwę,szczyptę soli i pieprzu oraz połowę wody pozostawionej po gotowaniu brokuła i groszku. Całość miksujemy blenderem. (jeśli pesto jest za gęste dodajemy resztę wody)

Wykonanie:
Ugotowany makaron polewamy zielonym pesto, mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy warzywa: groszek, brokuła oraz cukinię.
Całość przed podaniem można posypać odrobiną startego parmezanu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 13.06.2017 14:23
na prawdę apetyczne danie
cukiereczek 27.05.2017 21:22
szybie i smaczne danie makaronowe
Wiktoria29 26.05.2017 16:17
dziękuję....
benka 25.05.2017 20:24
Pyszne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak