Tiramisu z serem feta i gałką muszkatołową

Tiramisu z serem feta i gałką muszkatołową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na krem

  • żółtka

    6 szt
  • cukier

    250 g
  • ser feta

    250 g
  • likier amaretto

    250 ml
  • śmietanka kremowa

    500 ml
  • żelatyna deserowa

    1 łyżeczka
  • gorąca woda

    3 łyżki

Do smaku:

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

Składniki na bazę

  • herbatniki

    250 g
  • kawa espresso

    200 ml
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    20 g
  • woda

    100 ml
  • cukier kryształ

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Jedną łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Odstawić na bok. Za pomocą miksera ubić żółtka z cukrem na biały krem, a następnie zwiększyć prędkość i stopniowo dodawać ser feta. Ubijać do momentu, aż powstanie jednolita gładka masa. Przełożyć ją do dużej miski i dodać śmietankę, ciągle mieszając. Następnie dodać rozrobioną wcześniej żelatynę i likier Amaretto. W foremce ułożyć połowę herbatników. Przygotować syrop, mieszając gorącą kawę, wodę i cukier. Syropem skropić ułożone herbatniki, następnie wyłożyć na nie połowę kremu i kolejną warstwę herbatników. Całość nasączyć syropem i przykryć warstwą kremu. Posypać obficie gałką muszkatołową i formę włożyć do lodówki na 4–5 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

24.05.2017 10:09
pysznie się prezentuje :-)

Barbara13

24.05.2017 08:00
Interesujący przepis

Franciszek

24.05.2017 00:44
ciekawy deser

Stenka

23.05.2017 20:08
smaczne ciasto zz askającymi składnikami

Wiktoria29

23.05.2017 20:01
ciekawy przepis, nie pomyślałabym ,że z fety można zrobić tiramisu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat