Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy agrestowiec

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

margaryna 200 g
żółtko jajek 8 szt
cukier 250 g
cukier waniliowy 2 szt
mąka pszenna 2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Beza

białko 8 szt
cukier 1,5 szkl

Masa kremowa

śmietana 30% 800 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier puder 4 łyżki

Agrest

galaretka agrestowa 3 szt
agrest marynowany 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy agrestowiec

Kroki postępowania

1
Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy posiekana na kawałki margarynę, żółtka jaj a także cukier waniliowy i cukier puder. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem uzyskując dość rzadkie ciasto.
Krok 1 - Domowy agrestowiec foto
2
Dwie formy do ciasta o tych samych rozmiarach smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie rozsmarowujemy ciasto po połowie w każdej formie.
Krok 2 - Domowy agrestowiec foto
3
Przygotowujemy pianę na bezę. Na początek musimy sprawdzić czy możemy piec obie formy jednocześnie. Jeżeli tak robimy pianę z wszystkich składników, jeśli nie składniki dzielimy na pół. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie już bardzo sztywna dzielimy ją na pół i każdą część układamy na blasze. Formy wstawiamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Krok 3 - Domowy agrestowiec foto
4
Połowę śmietany kremówki ubijamy na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru i mieszamy z połową żelatyny rozpuszczoną w trochę wody. Tak przygotowaną masę układamy na jednym upieczonym i wystudzonym cieście, a następnie wstawiamy do chłodu aby masa zastygła.
Krok 4 - Domowy agrestowiec foto
5
Owoce agrestu osączamy z zalewy i mieszamy z wcześniej rozpuszczonymi i tężejącymi galaretkami. Tak przygotowane wlewamy na ciasto ze śmietaną i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Krok 5 - Domowy agrestowiec foto
6
Ponownie przygotowujemy masę kremową z pozostałej śmietany, cukru i żelatyny. Układamy na gęstej galaretce i przykrywamy drugim ciastem. Czekamy az masa zastygnie.
Krok 6 - Domowy agrestowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 23.05.2017 12:12
Dziękuję za tak miłe komentarze, sprawiają że człowiekowi chce się próbować ciągle czegoś nowego :)
KORAL 23.05.2017 08:09
fajnie Ci wyszło :)
Babeczka35 23.05.2017 07:09
Pyszne ciasto.
IKrakowianka 22.05.2017 21:40
wygląda super
Renata9 22.05.2017 21:12
Super ciacho
IZABELA29 22.05.2017 21:10
Wow pysznie wygląda
Bernadeta1 22.05.2017 20:39
smaczne ciasto
agnieszka214 22.05.2017 19:00
Pyszne ciasto na deser
Ada-Gaba 22.05.2017 14:15
znakomite ciasto !
w mojej kuchni 22.05.2017 13:30
same pyszności
gosia56 22.05.2017 09:41
jak dla mnie rewelacja
dodi 22.05.2017 08:38
apetycznie wyglada
Madzai 22.05.2017 08:09
Super ciacho!
Barbara13 22.05.2017 08:07
Smaczne musi być
Krystyna32 22.05.2017 07:42
pyszne ciasto
Mniam 21.05.2017 22:40
Ciast z agrestem jest tak mało, a Twoje musi być przepyszne :)
Renataj 21.05.2017 22:28
Lubię ciasta z agrestem a to prezentuje się bardzo apetycznie.
wwwiolka 21.05.2017 21:58
Bardzo fajny przepis.
Róża1 21.05.2017 21:33
wspaniałe ciacho !!!!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak