Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką.

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty x 3

jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia pół łyżeczki

Pianka

bita śmietana w proszku typu ,,Śnieżka'' 1 sztuka
mleko zimne 200 ml
galaretka cytrynowa 1 sztuka
gorąca woda 250 ml

Dodatkowo

powidła śliwkowe 1 słoiczek
biała czekolada 5 dag
kolorowa posypka według uznania

Porada

Tortownica o średnicy 18 cm. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % , ewentualnie z cukrem pudrem do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką.

Ten tort chociaż jest bardzo prosty w wykonaniu jest bardzo pyszny. Lekki i taki lekko kwaskowaty, nie za słodki, taki w sam raz. Polecam upiec go na podwieczorek lub urodziny. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy.

3. Przekładanie: Kilka łyżek pianki przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Następnie każdy krążek smarujemy powidłem i pianką, smarujemy również boki tortu, wierzch również smarujemy powidłem, na koniec za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki według uznania.

4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i obtaczamy nią boki tortu. A wierzch dekorujemy cukrową posypką.

5. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej całą noc. Po tym czasie tort kroimy i podajemy.

6. Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 01.06.2017 15:32
apetycznie wygląda :)
Motorek 30.05.2017 22:09
wygląda pysznie
Babeczka35 27.05.2017 17:39
Dziękuję:)
beatkaa153 24.05.2017 18:33
super torcik:)
Babeczka35 24.05.2017 07:23
Dziękuję Bożenko:)
Babeczka35 24.05.2017 07:23
Dziękuję:)
dom-agi 23.05.2017 07:04
Bardzo apetyczny tort!
Bożena Matuszczyk 22.05.2017 17:47
Izuniu śliczny, pyszny torcik.;)
Babeczka35 22.05.2017 14:41
Chociaż daleko to zapraszam:)
Wiesława1 22.05.2017 13:49
Czy Ty musisz tak daleko mieszkać?kusząco wygląda
Babeczka35 22.05.2017 07:36
Dziękuję:)
gusia1000 22.05.2017 00:43
Znakomity tort.
Aleksandra/Olcia 21.05.2017 20:42
mmmm smakowity
RenataZ-et 21.05.2017 20:40
super tort :)
katarzynka455 21.05.2017 19:16
Piękny i smaczny torcik:)
jagoda5913 21.05.2017 17:49
fajny torcik
Babeczka35 21.05.2017 15:06
Dziękuję:)
Edita 21.05.2017 14:31
fajny torcik
olkaaa 21.05.2017 12:06
wygląda rewelacyjnie
Babeczka35 21.05.2017 11:59
Dziękuję bardzo:)
Patrycja33 21.05.2017 11:41
kolejny piękny torcik :-)
pestka 21.05.2017 11:21
pyszny torcik
gosia56 21.05.2017 09:49
super torcik ;)
KORAL 21.05.2017 07:47
apetycznie wygląda
Krystyna32 21.05.2017 07:31
bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak