Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z grilla
Oto, jak krok po kroku grillować polędwiczki wieprzowe:
- przygotuj mięso - obierz z błon i pokrój w plastry;
- przygotuj marynatę do polędwiczek z grilla;
- marynuj mięso ok. 2-3 godzin;
- rozgrzej grill do temperatury ok. 200-220 stopni;
- grilluj polędwicę wieprzową ok. 6-8 minut;
- zdejmij mięso z grilla i pozwól mu odpocząć kilka minut.
1. Polędwiczkę oczyściłam, opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam na grubsze kawałki, które lekko rozbiłam.
2. Przygotowałam marynatę do polędwiczki wieprzowej z oliwy, z soku z cytryny, sosu sojowego oraz octu balsamicznego.
3. Dodałam przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dokładnie wymieszałam.
4. Kawałki polędwicy wieprzowej wymieszałam z marynatą. Nakryłam ściereczką (można zamknąć w pojemniku), i włożyłam do lodówki na co najmniej 3 godziny.
5. Na rozgrzany grill ułożyłam plasterki polędwiczki wieprzowej i grillowałam do miękkości mięsa, czyli ok. 8 minut.
6. Polędwiczkę wieprzową z grilla można podać z pieczonymi ziemniaczkami lub sałatką ziemniaczaną, na którą mam świetny przepis.