Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z grillowanym łososiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sajgonki z grillowanym łososiem, to propozycja dla miłośników orientalnych smaków! Delikatny łosoś, zamknięty w papierze ryżowym w towarzystwie ogórka, papryki, marchewki i zielonej cebulki. Koniecznie spróbuj ich z dodatkiem sosu sojowego!

Składniki:

Marynata

sos sojowy 50 ml
sos rybny 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżka
szczypta imbiru
szczypta chili

Składniki

łosoś filet 300 g
olej do smażenia 1 łyżeczka
papier ryżowy 2 arkusze
woda

Dodatki

sałata
ogórek
papryka czerwona
kiełki
marchew
zielona cebulka

Porada

Tak przygotowane sajgonki to idealna letnia przekąska. Można je podawać z sosem słodkim, chili lub sosem sojowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z grillowanym łososiem

Do miseczki wlać sos sojowy, sos rybny, dodać brązowy cukier, całość doprawić imbirem i chili. Mieszać staranie do momentu, aż cukier się rozpuści.
Łososia pokrojonego w paseczki marynować około 30 minut, następnie smażyć na oleju na gorącej patelni przez około 2 minuty z każdej strony.
Kiedy łosoś jest już prawie gotowy dodać resztę marynaty i poczekać, aż się zredukuje o połowę. Tak przygotowanego łososia odstawić do ostygnięcia.

W międzyczasie namoczyć arkusz papieru ryżowego w letniej wodzie i poczekać 2 minuty, aż zmięknie. Następnie dodać liść sałaty, pokrojony w paski ogórek, marchewkę, czerwoną paprykę, kiełki i usmażonego łososia. Całość ciasno zwinąć. Dodać jeszcze zieloną cebulkę do ozdoby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 28.05.2017 22:26
super przepis
ilka01 20.05.2017 06:57
pychota :)
jagoda5913 20.05.2017 00:51
super przekąska
Stenka 19.05.2017 21:38
smaczne danie
2milutka 19.05.2017 13:16
Genialny smak!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak