Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pita z serem feta

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pita

mąka tortowa 3 i 1/4 szklanki
drożdże suche 1 łyżka
woda ciepła 1,5 szklanki
sól 1 łyżeczka

Sos

oliwa 50 ml
ocet balsamiczny 2 łyżki
miód 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dodatki

pomidorki koktajlowe 5-6 szt
ser feta 250 g
cebula czerwona 1 szt
mix sałat 1 opakowanie
ogórek

Przepis i sposób przygotowania na: Pita z serem feta

Pita :Drożdże rozpuściłem w 1/4 ciepłej wody i odstawiłem na 5 min. Mąkę przesiałem do miski, dodałem sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniotłem ciasto, aż było gładkie i elastyczne. Podzieliłem na 6-8 równych części. Uformowałem kulki i rozwałkowałem na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przełożyłem na blachę wyłożoną papierem. Przykryłem ściereczką i zostawiłem do podrośnięcia na około 40 min. Rozgrzałem piekarnik do 220 stopni C, włożyłem blachę z pitami i piekłem około 10 min do lekkiego zarumienienia. Wyjąłem i pozostawiłem do wystudzenia. Odkroiłem górną część i napełniłem farszem i polałem sosem.

Farsz: : pomidorki czereśniowe przekroiłem na połówki, część na ćwiartki. Ser w kostkę. Ogórka na plasterki, a te na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę pokroiłem w plasterki

Sos:wymieszałem energicznie wszystkie składniki sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 18.05.2017 15:59
pyszna kolacja
marzut 18.05.2017 14:28
Ulubione danie
ilka01 17.05.2017 22:55
super przepis :)
Wafelek2601 17.05.2017 21:12
Dla mnie super!
Madzai 17.05.2017 11:20
Moje smaki
IZABELA29 17.05.2017 08:30
Fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak