Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaja bażanta w zapiekance mięsnej

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa

pierś z kurczaka 570 g
ząbki czosnku 2 sztuki
cebula czerwona 1 średnia
Liść lubczyku suszony Prymat 6 listków
sól 1 płaska łyżeczka
pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki
jajko bażanta 5 sztuk
makaron 100 g
jajko 1 kurze
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
fasola czerwona z puszki ok. 110 g
bulion 3-4 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka
siemię lniane na wierzch
orzechy włoskie 3 sztuki plus dekoracja

do foremki

smalec do smarowania
płatki owsiane do foremki

Przepis i sposób przygotowania na: Jaja bażanta w zapiekance mięsnej

Kroki postępowania

1
Opłukane mięso oddzielić od kości, oczyścić i pokroić na kawałki, dodać pokrojoną cebulę, listki lubczyku, ząbki czosnku.
Wszystko pulsacyjne posiekać w robocie kuchennym ( częścią tnącą ).
Doprawić solą, pieprzem, przykryć i odstawić do lodówki.
Krok 1 - Jaja bażanta w zapiekance mięsnej foto
2
Jaja bażanta ugotować na twardo, trwa to kilka minut.
Na zdjęciu pokazuję różnicę w wielkości jaja kurzego i jaj bażanta.
Makaron ugotować z dodrze osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
Krok 2 - Jaja bażanta w zapiekance mięsnej foto
3
Makaron ugotować z dodrze osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
Blaszkę 22 X 9 cm wysmarować smalcem posypać płatkami owsianymi.
Mięso wyrobić z roztrzepanym jajkiem, bułką tartą i bulionem, na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać.
Krok 3 - Jaja bażanta w zapiekance mięsnej foto
4
Mniej niż połowę masy mięsnej wyłożyć do blaszki, po środku rozłożyć ugotowane jaja bażanta.
Krok 4 - Jaja bażanta w zapiekance mięsnej foto
5
Wzdłuż jaj rozłożyć trochę mięsa, przykryć warstwą czerwonej fasoli, potem warstwę posiekanej natki pietruszki.
Krok 5 - Jaja bażanta w zapiekance mięsnej foto
6
Wszystko przykryć resztą masy mięsnej, delikatnie docisnąć.
Wierzch posypać lekko zmielonymi orzechami z siemieniem.
Udekorować połówkami orzechów włoskich.
Piec w 180-160 C około 50-60 minut.
Krok 6 - Jaja bażanta w zapiekance mięsnej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iza 2 tygodnie temu
Super przepis. Tylka ja piekłam 10 minut dłużej bo wydaje mi się, że 60 minute to za krótki. Jaja bażancie udało mi się dostać z hodowli bażantów w Klonie.
Barbara13 19.05.2017 08:01
Pyszna propozycja
Mniam 17.05.2017 21:40
Bardzo ciekawie wygląda ta zapiekanka, no i jeszcze te jajka bażanta. Nigdy nie jadłam.
Janina 17.05.2017 16:15
Fajna propozycja ;))
dodi 17.05.2017 13:07
ale ślicznie wyglądają
adelajda 17.05.2017 12:09
Ciekawy przepis
Krzysztof15 17.05.2017 09:25
bardzo smaczne
pestka 17.05.2017 08:17
wygląda pysznie, a jajek bażanta jeszcze nie miałam okazji spróbować
Diana Rusiłowicz 17.05.2017 00:28
Pyszności....
jagoda5913 17.05.2017 00:20
pięknie wygląda
agnieszka214 16.05.2017 22:34
Takie mięsko super sprawa
halina17 16.05.2017 22:17
Apetycznie wygląda zapiekanka.
wwwiolka 16.05.2017 22:13
Bardzo ciekawe danie.
katarzynka455 16.05.2017 21:27
Pysznie u Ciebie Elu a takich "bażantowych'' jajek nigdy nie jadłam:)
Konczi 16.05.2017 20:52
Bardzo smacznie :)
cukiereczek 16.05.2017 20:38
zapowiada się smacznie
KORAL 16.05.2017 19:41
Renataj , to teraz najlepsza pora na spróbowanie. W kwietniu i maju jest najlepsza nieśność bażantów. Na pewno łatwo znajdziesz :)
Renataj 16.05.2017 19:28
Prezentuje się wspaniale i te jajka bażanta - takich nie miałam okazji spróbować:)
jan_mag 16.05.2017 18:52
Super pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak