Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka z suszonymi pomidorami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
suszone pomidory 3-4
Żelatyna wieprzowa Prymat 1/2 łyżeczki
bulion warzywny 1/2 szkl
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka z suszonymi pomidorami

1. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa.

2.Wsypujemy przyprawę i żelatynę.

3. Dolewamy bulion i dopiero doprawiamy mięso solą.

4. Dokładnie mieszamy składniki.

5. Przekładamy masę do umytego szynkowaru.

6. Nakładamy podkładkę dociskową, i domykamy klamrą.

7. Na dno dużego garnka wkładamy ścierkę lub metalową podkładkę! Jest to konieczne aby uniknąć przypalenia lub trudności przy wyjmowaniu.

8. Wlewamy wodę, powinna sięgać do 1 cm poniżej wysokości naczynia.

9. Szynkowar wkładamy dopiero, kiedy woda zacznie wrzeć.

10. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 60 minut.

11. Kontrolujemy temperaturę wody, nie powinna przekroczyć 90° C natomiast farszu 71° C.

12. (Termometr wbijamy w otwór znajdujący się w podkładce dociskowej.)

13. Po zakończeniu gotowania wyjmujemy praskę ale nie otwieramy!

14. Odstawiamy w chłodne miejsce na mniej więcej 10 godzin.

15. Ostatni krok to wyjęcie gotowego wyrobu. W tym celu zdejmujemy klamrę i układamy szynkowar w zlewie do góry nogami.

16. Polewamy go wrzątkiem, kiedy podkładka sama opadnie podnosimy pojemnik i przekładamy gotową mielonkę na talerz.

17. Wokół mięsa powinna pojawić się warstwa galaretki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 16.05.2017 15:51
pyszne domowe wyroby :-)
marzut 16.05.2017 09:36
fajny przepis
dodi 15.05.2017 14:50
mniam, mniam
ilka01 15.05.2017 14:17
pyszności ....:)
olkaaa 15.05.2017 12:36
jeszcze nie próbowałam
sammakko 15.05.2017 12:02
To prawda, domowe jest najlepsze a ta wędlina kusi już samym zapachem ;)
jan_mag 15.05.2017 12:01
Bardzo lubię !
endzi
endzi 15.05.2017 11:44
Pyszna bo domowa!
Habibi 15.05.2017 11:28
Domowe wyroby są najsmaczniejsze :)
Mniam 14.05.2017 22:32
Nie ma jak domowe mięsko - smaczne i aromatyczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak