Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogate bułeczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mleko ok. 3/4 szklanki
masło 100 gram
jajko 2 sztuki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy
sól 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 30 gram
kakao 1 łyżeczka
jajko 1 do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogate bułeczki

Kroki postępowania

1
Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać jajka, cukier waniliowy, sól i roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto drożdżowe. Podzielić na dwie części ( 1/3 i 2/3 ). do mniejszej części dodać kakao i wyrobić do połączenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Rogate bułeczki foto
2
Po wyrośnięciu obydwa ciasta podzielić na 10 części i uformować kulki.
Krok 2 - Rogate bułeczki foto
3
Białą kulkę rozklepać na placuszek, położyć ciemną i zlepić bułeczkę.
Krok 3 - Rogate bułeczki foto
4
Bułeczki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na kilka minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni. Bułeczki naciąć nożycami na krzyż 4 razy. Posmarować jajkiem i piec ok. 25 minut.
Krok 4 - Rogate bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 17.05.2017 08:01
Bardzo efektowne i na pewno smaczne.
Janina 15.05.2017 16:10
Fajny pomysł;))
Mniam 15.05.2017 11:45
Super zabawa z takim ciastem :) Bułeczki bardzo efektownie się prezentują.
Madzai 15.05.2017 10:15
Super pomysł :)
KORAL 15.05.2017 09:25
lubię takie dekoracyjne bułeczki i prace nożyczkami :)
mirosława4 15.05.2017 08:59
pięknie się prezentują i zapewne tak samo smakują :)
Renata9 14.05.2017 22:13
Eleganckie bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak