Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z Quinoa, burakiem i żurawiną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

quinoa 1 szkl
mąka pszenna 3-4 szkl
burak 1
jabłko 1
żurawina suszona 1/4 szkl
mleko 1 szkl
jajko 3
cukier brązowy 1/2 szkl
masło 125 g
drożdże świeże 15 g
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z Quinoa, burakiem i żurawiną

1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i zostawiamy w ciepłym miejscu.

2. Quinoa ( ugotowana), buraka, jabłko i żurawinę bledujemy na papkę.

3. Dodajemy do niej jajka, 3 szklanki mąki, cukier waniliowy, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest rzadkie dosypujemy więcej mąki. Pod koniec wlewamy ciepłe, rozpuszczone masło.

4. Ciasto powinno mieć ładny, różowy kolor. Odstawiamy je w ciepłe miejsce.

5. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy je do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm. Wierzch posypujemy cukrem brązowym.

6. Pieczemy w 180 °C około 40 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 24.05.2017 19:00
pysznosci
Motorek 24.05.2017 09:19
fajny przepis
sammakko 15.05.2017 12:04
Dziękuję :)
AZgotuj 15.05.2017 10:21
super ciacho:)
Krystyna32 15.05.2017 08:32
apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak