Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki z czekoladą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

mąka pszenna 140 gram
mleko 140 ml
drożdże świeże 30 gram
cukier 70 gram

Ciasto

mąka pszenna 300 gram
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier waniliowy
sól 1 szczypta
masło 100 gram
spirytus 25 ml

Dodatkowo

tłuszcz do smażenia
czekolada gorzka
biała czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki z czekoladą

Składniki zaczynu wymieszać w miseczce i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Do misy robota wsypać mąkę, dodać zaczyn, jajka, sól, cukier waniliowy i spirytus. Wyrabiać 5 minut.
Masło roztopić, lekko ciepłe wlać do ciasta i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość 1.5 cm. Wycinać szklanką kółka, a środki małym kieliszkiem lub foremką do rurek. Przykryć na czas rozgrzania tłuszczu. Smażyć na złoty kolor. Wyjmować z tłuszczu na ręcznik papierowy.
W dwóch osobnych miseczkach, nad parą, rozpuścić czekolady i dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 15.05.2017 11:52
Z chęcią bym zjadła :)
Habibi 15.05.2017 11:31
Piękne i kolorowe ;)
mysza75 14.05.2017 22:37
jakie dobre oponki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak