Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wiosenna zebra

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biszkopt (tortownica 21 cm )

jajko 3
mąka pszenna 3/4 szkl
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki

Pozostałe

galaretka agrestowa
galaretka owoce leśne
śmietana 18 proc 400 g
jagody 1/3 szkl
cukier waniliowy
śmietana 30% 250 g
śmietan fix

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiosenna zebra

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. studzimy.

2. Obie galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Zostawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę z owoców leśnych łączmy ze śmietaną 18 %.

3. Biszkopt kroimy na dwa blaty. Jeden wkładamy do tortownicy. Na nim wylewamy 2 łyżki tężejącej agrestowej galaretki, kładziemy kilka jagód (użyłam tych z soku), dalej dwie łyżki śmietanowej masy i znów galaretka, jagody, masa i tak do wyczerpania składników.

4. Nakładamy drugi biszkopt i wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.

5. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem waniliowym i śmiatanfixem. Nakładamy ją na schłodzone już ciasto.

6. Wierzch posypujemy utarta czekoladą. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 23.05.2017 17:35
fajne ciasto
gusia1000 15.05.2017 19:26
Smaczne ciasto.
Aleksandra/Olcia 15.05.2017 17:34
wygląda pięknie
sammakko 15.05.2017 12:06
Dziękuje :)
Renataj 14.05.2017 23:25
Wspaniale się prezentuje:)
Franciszek 14.05.2017 22:35
dobre do kawy
Edith85 14.05.2017 21:40
Wygląda super
Stenka 14.05.2017 20:11
smaczne i ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak